Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pesakit gout sangat sensitif terhadap makanan yang tinggi kandungan purines yang boleh menyebabkan ia semakin teruk. Apabila anda berada di luar untuk memilih makanan, anda boleh elakkan makanan yang tinggi kandungan purine seperti organ-organ daging, makanan laut, dan alkohol.

Namun ramai yang terlepas pandang bahawa bahan perasa tambahan didalam makanan pun dapat akibatkan gout anda semakin teruk. Ditambah pula bahan tambahan dalam makanan ni sukar untuk dilihat dan dikenalpasti.

Berita baiknya adalah bahan pengawet makanan ni kebanyakannya ditambah dalam makanan yang dibungkus dan diproses.Jadi,dengan mengamalkan pemakanan secara sihat dan memilih makanan yang segar akan mengelakkan risiko ‘termakan’ bahan tambahan makanan itu tadi.

3 Bahan Perasa Makanan Ini Bahaya Untuk Penghidap Gout

Ia mungkin hampir mustahil(walaupun sebenarnya tak mustahilpun) bagi kita untuk mengelakkan makanan diproses sepenuhnya,maka saya sertakan disini bahan perasa tambahan makanan yang perlu anda perhatikan :

1# Monosodium Glutamate — MSG

bahaya-msg

Monsodium Glutamat – MSG (E621) digunakan dalam industri makanan sebagai penambah perisa dengan rasa umami yang  hebat — penuh daging, rasa makanan yang enak. MSG boleh menyebabkan sakit kepala migrain dan juga boleh menyebabkan cirit-birit.

Ramai orang tersilap bahawa perasa tambahan seperti MSG hanya dalam makanan Cina, dan selagi mereka mengelakkan makanan Cina, mereka selamat. Sama sekali tidak benar! Walau bagaimanapun, MSG digunakan dalam banyak makanan seperti sup Campbell, kuah dan sos.

Antara makanan yang biasa mengandungi MSG :

Makanan segera, mi segera, sup dalam tin, kuah, kuah salad, sos pasta, daging dilapisi tepung roti.

2# Disodium guanylate — GMP

Disodium guanylate – GMP (E627) biasanya ada bersama dengan MSG. Ia biasanya diperolehi daripada ikan kering atau rumpai laut dan digunakan sebagai penambah perisa seperti MSG.

Pengambilan guanylates harus dielakkan oleh penghidap gout kerana ia dimetabolismakan ke dalam purines. Anda juga mungkin mendapati bahawa ia dilabelkan sebagai monophosphate guanosine, kalsium guanylate, asid Guanylic Kumpulan E626, dipotassium guanylate dan kalium guanylate.

Makanan yang mengandungi disodium guanylate adalah :

Produk pasta, sayur-sayuran diproses, produk tenusu, buah-buahan yang diproses, gula-gula, bijirin sarapan, daging diproses atau ayam, ikan, produk telur, perasa, minuman beralkohol, tenaga atau sukan minuman, sup dan sos.

3# Disodium inosinate — IMP

Disodium inosinate – IMP (E631) adalah satu lagi penambah perisa yang digunakan bersama-sama dengan guanylate dan MSG ditambah kepada makanan untuk menyediakan rasa umami. Ia adalah purin yang berasal dari daging dan ikan. Gabungan MSG, Guanlyate dan inosinate dikenali sebagai disodium 5′-ribonucleotides (E635).

Anda mungkin terfikir bahawa dengan mengelakkan makanan yang mengandungi ketiga-tiga perasa tambahan MSG, GMP dan IMP akan menyelamatkan anda daripada diserang gout. Fikir sekali lagi!

Selama bertahun-tahun syarikat makanan telah membangunkan nama-nama baru seperti Autolyzed Plant Protein, Yis Autolyzed, Kalsium kaseinat, Glutamat, Protein Plant terhidrolisis (HPP), Protein sayuran larut air(HVP), Maltodextrin, Monopotassium Glutamat, Sodium kaseinat, yis makanan atau nutrien, Ekstrak Yis untuk menyamar bentuk sebenar mereka daripada pengguna biasa.

Jadi amalkan pengambilan makanan segar dan elakkan makanan proses untuk kesihatan terbaik anda walaupun anda bukan penghidap gout.

 

cara-atasi-gout-tip-gout-punca-gout

Leave a Reply

CommentLuv badge

3 Bahan Perasa Makanan Ini Bahaya Untuk Penghidap Gout
Close Menu
×
×

Cart