Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Kebanyakan penghidap diabetes memerlukan insulin untuk bantu kawal kadar gula dalam darah namun tak boleh sembarangan tempat cucuk insulin ni. Anda juga tak boleh cucuk di tempat yang sama je. Kenapa?

Tempat Cucuk Insulin Menentukan Kadar Efisyennya

Anda tak boleh sembarangan menyuntik insulin di bahagian badan. Tempat atau bahagian suntikan boleh mempengaruhi cara kerja insulin dalam mengawal kadar gula dalam darah kita.

Insulin mesti disuntik ke bahagian yang mengandungi banyak lemak seperti perut, lengan atas, paha bahagian luar dan punggung. Namun ada kajian yang menyatakan bahawa insulin akan bekerja paling efektif apabila disuntik ke perut.

Kajian menyatakan bahawa perut memiliki daya penyerapan insulin yang paling tinggi kerana terdapat lemak paling banyak berbanding di bahagian tubuh yang lain.

Tempat Suntikan Insulin

Terdapat empat bahagian untuk suntikan insulin, iaitu bahagian perut, paha, punggung dan lengan. Kadar penyerapan adalah berlainan bergantung kepada tempat suntikan :

  • Paling cepat dari bahagian perut
  • Sederhana dari lengan
  • Lambat dari paha
  • Paling lambat dari punggung

Kenapa Tak Boleh Cucuk Insulin Di Tempat Yang Sama Je?

Tempat untuk cucuk insulin mesti bertukar-tukar untuk mengelakkan lipodystrophy – kesan sampingan yang boleh berlaku ketika rangkaian lemak mengalami kerosakansehingga membentuk parut seperti benjolan dibawah kulit. Benjolan tersebut boleh mengganggu penyerapan insulin yang menjadikan badan kita tak boleh kawal gula dalam darah.

Namun begitu insulin akan bekerja paling efektif apabila disuntik pada bahagian badan yang paling berlemak. Dan pemilihan bahagian badan ini juga bertujuan untuk mengelakkan risiko insulin diserap oleh otot agar dapat mengelakkan berlakunya hipoglisemia.

Bahagian otot boleh memproses insulin terlalu cepat sehingga dosnya tak bertahan lama didalam badan. Hipoglisemia yang kerap dan berturut boleh membahayakan nyawa dan berisiko kematian.

BACA : 8 Penyakit Kronik Akibat DIabetes

Polifenol Dan Resveratrol Berkesan Atasi Masalah Rintangan Insulin

polifenol-boleh-bantu-kawal-diabetes-dan-turunkan-gula-dalam-darah

cara-atasi-kencing-manis-ganti-insulin-vivix-shaklee-berkesan

Cara sembuhkan luka diabetes

Cara Resveratrol Dalam Vivix Bantu Sembuhkan Luka Diabetes

1. Tingkatkan Sensitiviti Insulin

Apabila badan kita kehilangan sensitiviti terhadap insulin, badan akan mengeluarkan lebih banyak insulin untuk mengawal paras gula dalam darah.

Resveratrol yang terkandung di dalam Vivix membantu meningkatkan sensitiviti badan terhadap hormon insulin. Rintangan insulin adalah salah satu faktor penyumbang utama diabetes dan jika sensitiviti badan terhadap insulin dapat ditingkatkan, diabetes dapat dikurangkan.

2. Mengaktifkan Enzim SIRT1

Resveratrol juga mengaktifkan enzim yang sangat berkuasa dalam badan untuk mencegah dan menyembuhkan diabetes iaitu enzim SIRT1. Enzim SIRT1 ini mesti diaktifkan kerana enzim ini bertanggungjawab terhadap rembesan hormon insulin dan tahap sensitivitinya.

Selain itu, Vivix turut membantu dari segi :

  • Mengandungi anthocyanins membantu dalam menjaga dan memperbaiki kesihatan saraf dan membantu menyembuhkan luka dalam kadar segera.
  • Resveratrol membantu mempercepatkan penyembuhan luka diabetes sebagaimana dalam kajian yang dibuat pada tahun 2014.

CARA DAPATKAN VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sekiranya anda ingin mendapatkan bimbingan dan konsultasi sebelum pembelian, sila hubungi Puan Zulaikha ditalian 018-3164133 untuk pertanyaan, bimbingan dan cara pengambilan yang betul akan diberikan setelah pembelian dibuat. Terima kasih

download

Leave a Reply

CommentLuv badge

Kenapa Tak Boleh Selalu Cucuk Insulin Di Tempat Yang Sama?
Close Menu
×
×

Cart