Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

“Bacaan gula awak tinggi sangat dah ni. Dah capai 19. Saya sarankan awak ambil insulin untuk kebaikan awak.”

Begitulah ayat yang disebut doktor buat Encik M disebabkan masalah kencing manis beliau dah ditahap yang agak membimbangkan. Kalau tak dirawat dan dikawal, lebih banyak komplikasi boleh berlaku akibat kencing manis.

Untuk sesetengah pesakit diabetes, doktor akan menyarankan penggunaan insulin. Insulin ni berfungsi untuk bantu kawal gula dalam darah tetap stabil. Namun penggunaan insulin ni mestilah mengikut aturan dan disiplin dengan waktu.

Ada 4 kesalahan yang biasa dilakukan oleh pengguna insulin. Jom semak agar anda tidak melakukan kesilapan ini.

4 Kesalahan Dalam Menggunakan Insulin Bagi Penghidap Diabetes

1# Menyuntik insulin disebarangan tempat

Bukan sebarangan tempat boleh cucuk insulin ni. Ada tempat tertentu je. Dan sebaiknya insulin mesti disuntik di bahagian yang lemak tinggi seperti perut, peha dan lengan atas.

Insulin mesti disuntik ke terus ke bahagian lemak dibawah kulit bukan dibahagian otot. Jika disuntik ke bahagian yang salah, ia boleh meningkatkan risiko gula darah rendah lebih cepat terjadi.

2# Menukar-nukar waktu makan

Penghidap diabetes yang guna insulin ni mesti strict follow jadual makan sebab ia boleh mempengaruhi keseimbangan gula dalam darah. Apabila waktu makan berubah, keseimbngan gula dalam darah pun berubah.

3# Tak semak semula dos yang akan disuntik

Mesti biasakan untuk semak dahulu dos yang digunakan betul sebelum suntik walaupun dah berpuluh kali guna insulin. Ini adalah bertujuan untuk mencegah terlebih dos dan risiko hipoglikemia dan kesan sampingan yang lain.

4# Menaikkan dos insulin tanpa izin doktor

Kadangkala bila kesibukan mungkin terlupa nak cucuk insulin, tapi itu bukan bermakna anda boleh menaikkan dos insulin atau suntik dua kali untuk tempoh tersebut bagi mengelakkan berlakunya hipoglikemia.

Polifenol Dan Resveratrol Berkesan Atasi Masalah RIntangan Insulin

polifenol-boleh-bantu-kawal-diabetes-dan-turunkan-gula-dalam-darah

cara-atasi-kencing-manis-ganti-insulin-vivix-shaklee-berkesan

 

Cara sembuhkan luka diabetes

 

Cara Resveratrol Dalam Vivix Bantu Sembuhkan Luka Diabetes

1. Tingkatkan Sensitiviti Insulin

Apabila badan kita kehilangan sensitiviti terhadap insulin, badan akan mengeluarkan lebih banyak insulin untuk mengawal paras gula dalam darah.

Resveratrol yang terkandung di dalam Vivix membantu meningkatkan sensitiviti badan terhadap hormon insulin. Rintangan insulin adalah salah satu faktor penyumbang utama diabetes dan jika sensitiviti badan terhadap insulin dapat ditingkatkan, diabetes dapat dikurangkan.

2. Mengaktifkan Enzim SIRT1

Resveratrol juga mengaktifkan enzim yang sangat berkuasa dalam badan untuk mencegah dan menyembuhkan diabetes iaitu enzim SIRT1. Enzim SIRT1 ini mesti diaktifkan kerana enzim ini bertanggungjawab terhadap rembesan hormon insulin dan tahap sensitivitinya.

Selain itu, Vivix turut membantu dari segi :

  • Mengandungi anthocyanins membantu dalam menjaga dan memperbaiki kesihatan saraf dan membantu menyembuhkan luka dalam kadar segera.
  • Resveratrol membantu mempercepatkan penyembuhan luka diabetes sebagaimana dalam kajian yang dibuat pada tahun 2014.

CARA DAPATKAN VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sekiranya anda ingin mendapatkan bimbingan dan konsultasi sebelum pembelian, sila hubungi Puan Zulaikha ditalian 018-3164133 untuk pertanyaan, bimbingan dan cara pengambilan yang betul akan diberikan setelah pembelian dibuat. Terima kasih

download

Leave a Reply

CommentLuv badge

4 Kesalahan Dalam Menggunakan Insulin Bagi Penghidap Diabetes
medicine, diabetes, glycemia, health care and people concept - close up of woman hands making injection with insulin pen or syringe
Close Menu
×
×

Cart