Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Kenapa Luka Lambat Sembuh?

Banyak faktor yang menyebabkan luka pembedahan lambat sembuh. Bukan disebabkan cara membersihkan luka sahaja. Antara sebab yang lain, ‘bagaimana tubuh pesakit bertindakbalas dalam proses penyembuhan?’ Tindak balas ini bergantung sepenuhnya kepada diri pesakit itu sendiri.

Antara golongan pesakit yang berisiko tinggi luka pembedahan lambat sembuh dan berisiko mengalami jangkitan kuman pada luka pembedahan adalah :-

 • Warga Emas (orang yang berumur lebih 60 tahun)
 • Pesakit yang sebelum ini mengalami kekurangan berat badan akibat kekurangan nutrisi seimbang
 • Pesakit yang kurang Vitamin C
 • Pesakit kronik seperti pesakit diabetes, pesakit kanser yang menjalani rawatan radioterapi & kimoterapi
 • Pesakit autoimmune seperti SLE yang dirawat dengan steroid
 • Penghisap Rokok

Luka pembedahan yang lambat sembuh, berkemungkinan akan dijangkiti kuman dan membuatkan keadaan luka tersebut menjadi lebih teruk dan bernanah di bahagian dalam.

Apa akan terjadi jika luka pembedahan dijangkiti kuman?

Luka pembedahan yang kecil lebih mudah dan cepat sembuh. Namun bagi luka pembedahan yang besar (major surgery), mengambil masa yang agak lama untuk sembuh. Jadi, risiko untuk dijangkiti kuman lebih tinggi. Antara tanda-tanda luka sudah dijangkiti kuman ialah :-

 • Luka membengkak
 • Rasa sakit
 • Warna luka berubah menjadi lebih gelap
 • Bernanah

Bila luka pembedahan dah mula dijangkiti kuman, masalah yang lebih besar akan berlaku. Dan terpaksa menanggung sakit akibat jangkitan. Betrindaklah supaya luka pembedahan anda lebih cepat sembuh dan elakkan daripada dijangkiti kuman.

Untuk mengelakkan luka pembedahan lambat sembuh & dijangkiti kuman, pastikan tips yang saya kongsikan dibuat tanpa kompromi. Dan pastikan pengambilan nutrisi yang sihat dan seimbang supaya tubuh badan anda lebih mudah bertindakbalas untuk proses penyembuhan.

Tip Luka Cepat Sembuh

 1. Amalkan satu sudu besar madu setiap hari (bagi yang tiasa diabetes)
 2. Tambahkan jumlah pengambilan protein setiap hari. Setiap pemakanan harus mempunyai 2-3 gram protein bagi setiap kilogram badan. Sebagai contoh, jika berat badan 60kg, maknanya dalam pengambilan protein yang harus diambil adalah antara 120-180 gram sehari. Cara terbaik mengambil protein adalah dengan mengambil ‘daging putih’ seperti telur, ikan atau ayam. Selain itu protein yang terdapat pada sayur-sayuran seperti soya dan kacang. Pengambilan ‘daging merah’ adalah tidak digalakkan kerana boleh menyebabkan sembelit.
 3. Sekiranya pesakit tiada selera untuk makan, seeloknya semua suplemen ini diberikan dalam bentuk cecair (minuman). Ini bagi memudahkan untuk ditelan dan lebih cepat untuk dihabiskan.
 4. Selagi luka belum kering dan bersih, seeloknya pembersihan luka pembedahan dilakukan oleh yang terlatih seperti jururawat ataupun doktor. Ini bagi mengelakkan luka dijangkiti kuman dan menjadi lebih teruk.

Cara Cepat Baikkan Luka Pembedahan

Vivix Supplemen Terbaik Selepas Pembedahan

Vivix bertindak di peringkat DNA dengan cara melindungi dan memperbaiki sel yang rosak. Ia juga memperbaiki tenaga sel dan menguatkan sel di dalam tubuh. Pengambilannya juga dapat membantu proses penyembuhan luka yang lebih pantas.

cara cepat baikkan luka operation

 

BAGAIMANA SAYA BOLEH DAPATKAN VIVIX SHAKLEE?

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi Puan Zulaikha ditalian 018-3164133 untuk mendapatkan konsultasi tentang tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Muar dan Tangkak, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Muar dan Tangkak.

beli-sekarang-juga

Leave a Reply

CommentLuv badge

Cara Cepat Baikkan Luka Pembedahan
Close Menu
×
×

Cart