Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Saat disahkan mengidap kencing manis, tidak ramai yang benar-benar menjaga dan mengawal agar ianya tidak menjadi semakin teruk. Sekarang kencing manis penyakit orang kebanyakan.

Makna kata, bukanlah penyakit asing atau penyakit keturunan dah. Boleh serang sesiapa. Yang keturunan apatah lagi.

Dan tambah ngeri bila dah kena kencing manis, ada 8 lagi penyakit baru dan mungkin akan jadi kronik yang bakal muncul.

Jika tak jaga paras gula dalam darah. Bila dah muncul, boleh dikatakan nasi dah jadi bubur la. Dan boleh jadi asbab kematian. Memang ngeri kan.

8 Penyakit Kronik Berpunca Daripada Diabetes

1.  OTAK — STROK dan HIPERTENSI

Hubungan antara diabetes dan strok mempunyai kaitan dengan cara badan mengendalikan glukosa darah untuk menghasilkan tenaga. Kebanyakan makanan yang kita makan dipecahkan menjadi glukosa untuk memberi kita tenaga. Glukosa memasuki aliran darah dan bergerak ke sel-sel seluruh badan selepas makan dicerna.

Dalam usaha untuk glukosa memasuki sel-sel dan membekalkan tenaga, ia memerlukan hormon yang dipanggil insulin.

Tugas pankreas adalah untuk menghasilkan insulin dalam jumlah yang betul.

Pada mereka yang mempunyai diabetes, pankreas tidak menghasilkan insulin (diabetes jenis 1), atau ia menghasilkan terlalu sedikit insulin atau sel-sel di dalam otot, hati dan lemak tidak menggunakan insulin dengan cara yang betul (Diabetes tahap 2 ).

Apa yang berlaku kemudian adalah orang-orang yang kencing manis berakhir dengan terlalu banyak glukosa dalam darah mereka, manakala sel-sel mereka tidak menerima tenaga yang cukup.

Dari masa ke masa, glukosa ini boleh membawa kepada peningkatan lemak atau beku di bahagian dalam dinding saluran darah.

Ini boleh menyempitkan atau menyekat saluran darah di dalam otak atau putus bekalan darah
oksigen tak dapat sampai ke otak dan menyebabkan strok.

 

2. MATA — KATARAK, GLAUKOMA DAN KEBUTAAN

Katarak adalah kekaburan mata. Cahaya tidak menembusi kanta seperti yang sepatutnya dan tidak dapat mencapahkan cahaya ke retina (tisu sensitif cahaya lapisan belakang mata).

Akibatnya, penglihatan menjadi terganggu atau kabur. 60% pesakti diabetes cenderung untuk mengalami katarak.

Glaukoma pula berlaku apabila tekanan terbina dalam mata. Penglihatan secara beransur-ansur hilang kerana retina dan saraf rosak.

Apa kaitan diabetes dengan katarak, glaukoma dan kebutaan?

Kanta mata mendapat nutrien daripada Humor akueus, cecair yang mengisi bahagian depan mata.

Humor akueus membekalkan oksigen dan glukosa, sumber tenaga gula ringkas untuk sel-sel badan. Apabila anda tidak mempunyai kawalan yang baik ke atas tahap glukosa anda, tahap gula meningkat dalam humor akueus dan dalam kanta.

Tahap glukosa dalam kanta menyebabkan ia membengkak, menjejaskan kejelasan penglihatan. Kanta ini juga mempunyai enzim yang menukarkan glukosa kepada bahan yang dipanggil sorbitol.

Apabila sorbitol berkumpul dalam lensa, ia boleh menjejaskan sel-sel dan protin semula jadi, menyebabkan kanta menjadi kurang jelas dan lebih telus.

Keadaan ini akhirnya membawa kepada pembentukan katarak, menjadikan dunia di sekeliling anda kelihatan kabur, kekuningan atau pudar, dan meningkatkan silau dan akhirnya boleh menjadi buta.

 

3. MENTAL — DEPRESI, SUKAR TIDUR

Diabetes boleh menyebabkan komplikasi dan masalah kesihatan yang boleh memburukkan gejala kemurungan.

Kajian menunjukkan Kemurungan meningkatkan risiko untuk penyakit kencing manis, dan kencing manis meningkatkan risiko kemurungan

masalah sukar tidur atau insomnia

Orang yang tertekan mempunyai tahap hormon tekanan seperti kortisol yang tinggi, yang boleh membawa kepada masalah dengan glukosa atau metabolisme gula dalam darah, seterusnya meningkatkan rintangan insulin, dan pengumpulan lemak di perut.

 

4. GIGI dan MULUT — INFEKSI BAKTERIA

Bukan sahaja mereka yang menghidap diabetes lebih mudah terdedah kepada penyakit gusi yang serius, tetapi penyakit gusi yang serius mungkin mempunyai potensi untuk memberi kesan kepada kawalan gula dalam darah dan menyumbang kepada perkembangan diabetes.

Kajian menunjukkan bahawa pengidap diabetes mempunyai risiko yang lebih tinggi bagi masalah kesihatan mulut, seperti gingivitis (peringkat awal penyakit gusi) dan periodontitis (penyakit gusi serius).

Mereka mempunyai risiko yang tinggi untuk penyakit gusi yang serius kerana mereka umumnya lebih mudah terdedah kepada jangkitan bakteria, dan mempunyai keupayaan rendah untuk melawan bakteria yang menyerang gusi.

 

5. SERANGAN JANTUNG

Pesakit diabetes sering mempunyai tahap kolesterol yang tidak sihat termasuk LDL yang tinggi (kolestrol buruk), HDL rendah (kolestrol baik), dan trigliserida yang tinggi.

African American man holding his chest.

Diabetes yang tidak terkawal juga menyebabkan kerosakan kepada saluran darah badan menjadikan ianya lebih terdedah kepada masalah aterosklerosis dan tekanan darah tinggi.

 

6. KULIT — LUKA YANG LAMBAT SEMBUH

Penyembuhan luka adalah sangat perlahan bagi pesakit diabetes. Tahap gula darah tinggi dalam arteri menyebabkan penyempitan pembuluh darah.

Saluran darah sempit menyebabkan pengurangan aliran darah dan oksigen untuk luka.

Tahap gula darah tinggi mengurangkan fungsi sel-sel darah merah yang membawa nutrien ke tisu. Ini mengurangkan kecekapan sel-sel darah putih yang melawan jangkitan.
Tanpa nutrien dan oksigen yang mencukupi, luka lambat baik.

7. GINJAL – KEROSAKAN BUAH PINGGANG

Tahap gula yang tinggi di dalam darah pesakit kencing manis boleh merosakkan berjuta-juta unit penapisan kecil dalam setiap buah pinggang.
Jika penapis rosak, protein yang dipanggil albumin, yang badan perlukan untuk kekal sihat, bocor di dalam darah dan keluar ke dalam air kencing.

Pesakit diabetes yang tidak mengawal paras gula kemungkinan akan mengalami kerosakan buah pinggang kekal dan terpaksa menjalani dialisis.

8. SARAF – KEBAS, SARAF MATI, SAKIT BILA BERJALAN

Gula yang tinggi dalam darah mengganggu kemampuan saraf untuk menghantar isyarat. Ia juga melemahkan dinding saluran darah kecil (kapilari) yang membekalkan saraf dengan oksigen dan nutrien.

Kerosakan saraf biasanya memberi kesan pertama sekali kepada jari kaki dan kaki.  Ada orang yang tidak merasa apa-apa gejala, tetapi ada boleh rasa gejala yang termasuk :
● kebas atau hilang deria rasa
● Membakar atau sakit, yang sering berlaku pada waktu malam
● Kesemutan

Ngeri,kan? Baru tahu dan sedar betapa bahayanya diabetes dan tak boleh dipandang remeh. Hatta kalau kaki tercucuk jarum sekalipun perlu segera dapatkan rawatan dan jangan dibiarkan berlarutan begitu saja. Akibatnya boleh merana!

Jagalah kesihatan anda bermula sekarang. Segalanya bermula dengan pemakanan dan gaya hidup. Sedang menderita diabetes dan inginkan rawatan alternatif dan semulajadi?

Klik >>> SINI .

Leave a Reply

CommentLuv badge

8 Penyakit Kronik Berpunca Daripada Diabetes
Close Menu
×
×

Cart