Usia Jantung Anda : Lebih Muda Atau Tua Dari Usia Anda?

berapa umur jantung anda

Penyakit jantung telah menjadi penyebab utama kematian didunia. Penyakit yang kronik ini cukup menakutkan dan boleh menyerang secara tiba-tiba. Namun memang tak hairan jika zaman sekarang semakin ramai yang terkena penyakit jantung, sebab kebanyakan kita menjalani hidup yang tak sihat. Oleh itu, anda perlu tahu berapakah usia sebenar jantung anda.

Usia jantung setiap orang berbeza-beza, bergantung kepada cara dan gaya hidup masing-masing. Jadi bagaimana kita nak kira umur jantung kita ni? Adakah bila kita dah tahu usia jantung kita, boleh cegah dari terkena serangan jantung?

Usia Jantung Boleh Menjangka Risiko Penyakit Jantung Anda

Usia jantung anda sudah tentu tak sama dengan usia anda sekarang.

Setiap orang pasti memiliki usia jantung yang berbeza sebab semua ini bergantung kepada gaya hidup yang dijalaninya.

jantung

Dan sebenarnya, usia jantung kita adalah gambaran risiko dari jantung dan salur darah kita untuk terkena penyakit kronik.

Menurut pakar, dengan mengetahui usia jantung, maka seseorang akan lebih cepat menyedari yang jantung dan salur darahnya dalam bahaya, kemudian boleh berusaha mengubah gaya hidupnya menjadi lebih sihat.

Setidaknya, dari data Centre for Disease Control and Prevention, 1 daripada 2 lelaki mempunyai umur jantung 5 tahun lebih tua dari umurnya ketika itu. Dan setiap peningkatan umur jantung akan menjadikan risiko serangan jantung dan stroke 3 hingga 4 kali ganda lebih tinggi dari sebelumnya.

Sebagai contoh, seorang wanita yang berusia 45 tahun memiliki ciri-ciri seperti kuat merokok, tekanan darah yang tinggi, ada sejarah diabetes, dan bacaan nutrisinya normal (BMI 23kg/m2).

Kemudian wanita tersebut membuat pengiraan umur jantungnya dan hasil menunjukkan bahawa wanita tersebut mempunyai jantung yang berusia 75 tahun! 30 tahun beza dari umur sebenar.

Macam mana nak kira umur jantung?

Ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengira berapa umur jantung kita ketika ini. Namun yang paling banyak digunakan adalah alat pengira atau kalkulator khusus yang dibuat dari hasil penyelidikan Framingham Heart Study. Projek ini dilakukan oleh National Heart, Lung and Blood Institute dan Boston University.

Dalam kalkulator khas ni, ada beberapa perkara yang anda perlu isi maklumat yang diminta, seperti sejarah diabetes, merokok, BMI semasa, gender, dan berapa tekanan darah terkini anda. Anda boleh mengira usia jantung anda di SINI.

Macam mana nak bagi jantung awet muda?

Dah buat ujian kiraan usia jantung tu? Rasa takut tak tengok angka tersebut?

Jangan risau, masih ada peluang lagi untuk anda mengubah gaya hidup anda, belum terlambat.

  • Elakkan merokok. Kalau tak pernah, maka jangan sesekali pun cuba. Perokok aktif sangat berisiko tinggi untuk mendapat penyakit jantung.
  • Kawal tekanan darah. Ubah gaya makan dan gaya hidup lebih sihat.
  • Lazimkan membuat senaman.
  • Cukupkan keperluan nutrisi untuk kesihatan jantung dan badan anda.

Suplemen Terbaik Untuk Kesihatan Jantung

CoQHealth™ Plus

untuk jantung

CoQHealth™ Plus mengandungi kesemua proprietari semulajadi daripada campuran 28mg CoQ10 dengan Vitamin E dan ekstrak Teh Hijau yang didatangkan di dalam kapsul bioketersediaan minyak kacang soya bagi memastikan potensi penguraian maksimum dan penyerapan yang lebih baik.

CoQ10 telah ditunjukkan dapat:

• Menyokong penghasilan tenaga bagi jantung
• Menggalak dan melindungi arteri sihat terhadap pengoksidaan LDL
• Meningkatkan peredaran darah
• Membantu menambah dan mengekalkan paras CoQ10 di dalam darah

OmegaGuard™

minyak ikan untuk jantung

 

Shaklee OmegaGuard merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan. Satu hidangan OmegaGuard menyediakan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.

Antara kebaikan Omega 3 untuk kesihatan jantung adalah:

 -Mengurangkan risiko insiden serangan jantung
– Mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung
– Mengurangkan risiko mendapat denyutan jantung tak menentu (arrythmia)
– Mengurangkan sakit dada Angina pada pesakit yang mempunyai masalah saluran jantung tersumbat (Ischaemic heart disease)
– Mengurangkan risiko serangan jantung kali kedua bagi pesakit yang pernah mendapat serangan jantung sebelum ini.

Vivix Shaklee

Vivix merupakan supplement cecair dari Shaklee.

Vivix mengandungi resveratoral.

cara hilangkan darah beku di jantung

Vivix mengandungi resveratrol (kumpulan polyphenol)
Resveratrol membantu pesakit jantung tersumbat

Mengikut kajian, resveratoral bagus untuk baik pulih saluran darah yang pecah dan mencairkan darah yang beku. Mana-mana darah beku yang resveratoral jumpa, darah beku tersebut akan di cairkan.

 

Anda juga boleh ambil Vivix semasa ambil ubat yang doktor beri. Cuma jarakkan sejam dari pengambilan ubat.

Resveratrol diperlukan dalam kuantiti yang banyak untuk baik pulih pelbagai kerosakan dalam salur darah; seperti masalah salur darah pecah, untuk cairkan darah beku, untuk bantu mengurangkan pembentukan plak-plak baru, untuk menghilangkan plak-plak lama dan sebagainya.

Inilah tiga produk yang sangat baik untuk pencegahan masalah jantung dan menjadikan jantung kita lebih sihat. Untuk pertanyaan lanjut atau untuk mendapatkan produk ini, boleh terus berhubung dengan Zulaikha di talian 018-3164133.

Sayangi jantung kita, jaga dia sebaiknya sebab dia tak pernah berhenti bekerja untuk badan kita. Syukurlah jantung kita masih boleh berdenyut …. 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge