Benarkah Gula Putih Penyebab Utama Berlakunya Kanser?

penyebab utama kanser
Sejak dua menjak ni makin kerap timbul berita kematian berpunca daripada kanser. Pertama kisah anak Saudara Bazli, Syahid yang meninggal dunia kerana kanser limfoma. Kemudian dikejutkan pula dengan kematian seorang blogger terkenal, Shea Rasul akibat sejenis kanser.

Kelmarin, saya mendapat khabar salah seorang rakan – ibu muda di group whatsapp disahkan menghidap kanser usus stage 3. Dan banyak lagi berita mengenai kanser yang tak mampu saya sebutkan disini. Sungguh menyedihkan dan menggerunkan hati 🙁

*Semoga dijauhkan Allah dari penyakit ini dan diberikan kesihatan yang baik,aameen*

Kanser sekarang ni tak mengenal usia. Gaya hidup yang tidak sihat serta diet merupakan penyumbang utama. Kajian menunjukkan 1/3 dari semua jenis kanser sangat berkait rapat dengan pemakanan kita.

kanser

Kenapa Kanser berlaku?

Kanser ni satu perkara yang sangat kompleks. Ia bermula dari DNA sel yang rosak dan menyebabkan ia membesar tanpa kawalan dan mengganggu sel-sel lain.

ANALOGI KANSER

Senang kata macam ni, analogi DNA kita ni macam computer juga, dia ada kod tertentu untuk kawal on, off, program etc. Tapi bila computer dah kena virus, semua system hang. Keluar la ntah macam-macam nombor-nombor yang kita pun tak boleh nak baca.

 

DNA ni pun computer dalam badan kita, bila rosak sistem, dia mula la hasilkan ntah apa-apa protein pelik yang menyebabkan sel tu boleh membesar, merebak dan menggangu sistem yang lain. Mula di ovari, tapi lepas tu merebak ke tempat lain seperti hati, paru-paru, otak, tulang dan mana-mana yang dia suka.

 

Persoalannya?

 

Apa yang menyebabkan DNA kita boleh rosak?

Kata kunci di sini ialah ‘INFLAMASI’ atau ‘KERADANGAN’.

Apa itu inflamasi?

Contohnya, kita kena gigit dengan semut api . Perasankan tempat tu akan jadi merah, gatal, bengkak dan sakit. Itu lah yang dimaksudkan dengan inflammasi atau radang.

Ia adalah satu tindakbalas sistem badan semulajadi kita terhadap pelbagai anasir luaran dan dalaman yang mengganggu badan kita contoh macam – luka, toksin, stress, cedera, . Ia adalah satu protective mechanism atau respons sistem imun yang normal untuk membaikpulih badan kita.

Apa yang bahayanya?

Bahayanya kalu inflamasi ni berlaku secara berterusan dan keadaan ‘senyap’ atau tidak kita sedari. Chronic inflammation yang paling merbahaya, The Silent Killer!

Contoh ‘perosak senyap’ yang menyebabkan inflammasi kronik dan merosakkan DNA sel adalah :

  1. Stress yang kronik – beban kerja, boss, stress dengan suami, anak-anak etc.
  2. Makanan yang tidak sihat – mengandungi banyak pengawet, kimia, kalori berlebihan.
  3. Gaya hidup yang tak aktif – banyak duduk dari bergerak
  4. Merokok
  5. Toksik – dari pencemaran air, udara dan pelbagai ubat-ubatan, supplements yang tidak mempunyai ujian klinikal, kosmetik yang mengandungi racun tersembunyi.
  6. Obesiti – sel lemak adalah ‘inflammatory organ’
  7. Jangkitan kuman – terutamanya ‘recurrent infection’.
  8. Alkohol

Inflamasi kronik akan merosakkan kestabilan DNA dan menyebabkan sel membiak dan merebak tanpa kawalan.

 

Sel kanser sekarang ni semakin ‘pandai’ dan resistant terhadap rawatan. Lebih cerdik dan bijak kerana Ia mampu membentuk saluran darah baru (Angiogenesis) untuk supply lebih banyak oksigen dan nutrient ‘makanan’ yang diperlukan untuk dia membesar.

 

Dan dalam approach atau pendekatan baru untuk mengawal dan membunuh sel kanser ini ialah kita perlu fokus atau attack kepada saluran darah yang mengalir kepada sel kanser tersebut – STOP pembentukan saluran darah baru dan hentikan semua nutrient yang menyumbang kepada ‘kegemukkannya’.

 

Kita bukan hanya target pada sel kanser tapi pada akar umbinya! Hentikan semua supply oksigen dan makanan untuk dia dan koloninya, dan biarkan mereka terbantut pertumbuhannya

 

Dan tahukan anda bahawa GULA adalah makanan kegemaran sel-sel kanser?Taking sugar means you are FEEDING your cancer cells!

 

Kajian menunjukkan dalam sel badan badan manusia mempunyai microtumour yang tidak dapat dikesan secara klinikal. Samada ia akan aktif atau tidak – bergantung pada diri seseorang itu, gaya hidup, diet dan pelbagai faktor yang menyumbang kepada keradangan atau inflamasi yang kita bincangkan sebelum ini.

 

Gaya hidup kita, pemakanan kita semuanya menyumbang samada microtumour itu akan aktif atau dorman. We have a choice and it can be prevented!

 

Dalam pendekatan Nutrition therapy – kita fokus untuk pada berikan natural ‘anti-canser phytochemical’ melalui diet harian setiap hari. Walau sedikit, tapi setiap hari ia akan memberi impak fdalam jangka masa panjang. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah kumpulan makanan yang mempunyai banyak bahan yang mempunyai sifat anti-kanser ini.

BOLEHKAH KANSER DICEGAH?

Salah satu daripada kandungan utama dalam Vivix adalah resveratrol yang telah terbukti dalam banyak kajian saintifik boleh membantu mencegah dan merawat kanser.

Antara kajian saintifik yang membuktikan keberkesanan resveratrol melawan kanser:

Kajian dalam Annals of The New York Academy of Sciences pada tahun 2011 melaporkan beberapa kajian awal menunjukkan resveratrol mempunyai kesan anti kanser.

Kajian yang diterbitkan oleh FACEB jurnal pada October 2011 menunjukkan resveratrol berjaya menghalang sel kanser payu dara daripada membesar.

Kajian yang dibuat oleh University of Nebraska pada tahun 2008 mendapati resveratrol berjaya menghalang estrogen daripada bertindak balas dengan DNA dan menyebabkan kanser payudara.

Kajian yang dibuat oleh University of Florida pada tahun 2011 menunjukkan resveratrol mempunyai sifat anti-carcinogenic yang boleh menghalang sel normal menjadi sel kanser.

Kajian yang dibuat oleh University of Kansas pada tahun 2012 menunjukkan resveratrol boleh membantu menghalang kanser prostate daripada membesar.

BAGAIMANA VIVIX MEMBANTU ATASI KANSER?

Vivix membantu mengatasi kanser dengan membetulkan DNA sel yang rosak supaya signal sel dapat diproses dengan betul. Ini akan menyebabkan sel-sel kanser yang rosak ini ‘membunuh diri’ melalui proses apoptosis.

Apabila semakin lama menggunakan Vivix, sel-sel kanser akan semakin berkurangan dan akhirnya hilang. Anda boleh teruskan dengan Vivix walaupun anda sudah bebas kanser kerana khasiat Vivix sangatlah banyak.

Perlu diingatkan VIVIX bukan ubat tetapi vitamin. Ini bermakna makan VIVIX bukan bermakna anda tidak perlu buat kimo. Stop kimo atau tidak bergantung kepada pemeriksaan Doktor Pakar.

VIVIX adalah vitamin yang bantu kuatkan sel sel sihat supaya boleh lawan sendiri sel sel kanser. Vitamin adalah makanan tambahanan yang support supaya badan kita sendiri boleh melawan penyakit. 

PENGALAMAN DAN TESTIMONIAL MEREKA DENGAN VIVIX

kanser-usus-vivix
kanser perut
rawatan kanser hati kronik
punca kanser prostat dan rawatannya
testimoni vivix kanser kemoterapi2
testimoni vivix kanser kemoterapi3

“Saya Nak Berikhtiar Dengan Vivix Shaklee.”

BAGAIMANA SAYA BOLEH DAPATKAN VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan. Pembayaran boleh menggunakan kad debit atau kad kredit anda.

Cara 2 – Sila hubungi Puan Zulaikha ditalian 018-3164133 untuk mendapatkan konsultasi tentang tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Muar dan Tangkak, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Muar dan Tangkak.

beli-sekarang-juga

5 comments

  1. Betul ika. Akak memang every generation ada cancer survival atau yang dah meninggal akibat kanser.

    Nak bagitau yang 3in1 pun sangat tak bagus. Arwah aunty tak pernah tak consume 3in1 dalam sehari. Huhu

  2. Kanser memang menakutkan. Ayah saya sendiri pernah kena kanser 2 tahun lepas. Syukur kesan awal dan operate 2kali untuk buang, lepas tu radioterapi. Alhamdulillah waktu checkup, doktor kata sel kanser sudah tiada.

    Bulan lepas start consume Vivix. Harap kanser tidak berulang. Amin.
    Wahidah Haron recently posted…Bercuti di KudatMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge