Lumpuh Sebelah Muka : Serangan Bells Palsy Berisiko Untuk Sesiapa Sahaja

apa itu bells palsy dan rawatnnya

“Bangun tidur sebelah muka tak berfungsi, mata mulut tak dapat gerak. Tak terasa apa..nak minum susah, apatah lagi tidur dengan mata sebelah tak tutup rapat..”

“Pernah juga kena penyakit ni, masa tu bulan puasa. Mula-mula sakit di telinga, lepas tu pipi membengkak sebelah kanan, ingatkan effect dari sakit telinga tu..3 hari kemudian lepas bangun tidur rasa pelik kat muka, bila cakap mulut senget mata tak boleh tutup dan berair, nak minum dan makan pun susah. Pergi klinik doktor kata jangkitan kat saraf muka…”

“Pagi ni, tiba-tiba je rasa tak kena dengan muka, mata dan mulut. Cek doktor, doktor kata kena jangkitan saraf. Datang tak disangka-sangka..”

“Sebulan lepas adik bongsu saya telah menghidapi penyakit bell’s palsy..dan tahun ni juga adik saya menduduki PMR..amat sukar untuk adik saya terima semua ini…dengan separuh muka sebelah kiri, dimana mata tak boleh tutup,mulut senget..”

 

Antara luahan pesakit yang pernah menghadapi serangan Bell’s Palsy ni. Bila membaca luahan-luahan mereka terbayang rasa kejutan skala tinggi akibat perubahan mendadak pada wajah yang sekaligus boleh melemahkan semangat tahu?

Lumpuh Sebelah Muka : Serangan Bells Palsy Berisiko Untuk Sesiapa Sahaja

Apa itu Bell’s Palsy ?

Bell’s Palsy ni orang kata macam strok kecil juga. Namun dia bukan strok. Sebab serangan bell’s palsy ni berlaku pada sebelah muka je yang mana boleh akibatkan lumpuh atau lemah dibahagian sebelah muka kerana kerosakan saraf muka.

Bell’s Palsy ni terjadi akibat satu jangkitan virus yang menyerang saraf di muka yang menyebabkan pesakit mengalami kekenduran pada otot muka. Antara akibatnya kelopak mata tidak boleh dibuka atau tutup, mulut senget dan deria rasa berkurangan.

Punca Berlakunya Bell’s Palsy Dan Bagaimana Ia Terjadi

Punca sebenar adalah UNKNOWN. Tak diketahui.

Namun  ikut hasil kajian mendapati yang bell’s palsy ni berpunca daripada virus  herpes atau virus varicella zoster yang tinggal di saraf dan aktif ketika sistem  imun badan sedang lemah.

Virus ni akan akibatkan radang di saraf muka sehingga akibatkan otot muka jadi lumpuh serta ‘jatuh’. Yang menakutkan tentang Bell’s Palsy ni kerana ia merupakan virus yang memakan otot dan saraf muka kita.

Namun bukan seluruh muka, cuma sebahagian saja, kiri atau kanan. Kalau lambat buat rawatan ia boleh turun ke bahagian leher, dan turun lagi sampai bawah badan.

Cuma, biasanya jarang terjadi meleret ke bahagian bawah sebab kebanyakan pesakit terus bergegas ke hospital bila dapat rasakan sesuatu yang pelik terjadi kat muka (muka kan antara bahagian paling sensitif dan paling kita ambil berat!).

Saya takde virus herpes ni. Takyah risaulah kena Bell’s Palsy ni.

Opss. Jangan over komfiden ya.

Seperkara lagi yang akan buat anda berhati-hati lepas ni ⇓⇓⇓

Diketahui yang virus ni kemungkinan bersebaran melalui udara ataupun bertumpangan melalui orang perorangan ataupun haiwan.

Maka risiko untuk sesiapa sahaja kena penyakit bell’s palsy ni ADA. Ikhtiarnya, kitalah kena sentiasa pastikan imun badan kita sentiasa ditahap yang tinggi dan baik untuk elakkan terkena jangkitannya.

 

Simptom Bell’s Palsy Yang Boleh Dikesan

Pesakit yang diserang Bell’s Palsy akan merasai beberapa simptom antaranya :

  • Perubahan ekspresi muka
  • Sukar untuk makan dan minum
  • Air liur meleleh kerana otot muka tidak dapat dikawal
  • Kelopak mata dan mulut menjadi lemah
  • Mata dan mulut menjadi kering
  • Muka berasa tegang pada sebelah bahagian (kiri atau kanan)
  • Sakit kepala
  • Hilang deria rasa
  • Sakit di hadapan dan belakang telinga
  • Otot muka menjadi lemah

Bell’s Palsy Boleh Dirawat ?

Kebiasaannya, pesakit Bell’s Palsy akan diberikan steroid Prednisone untuk mengurangkan inflamasi dan pembengkakan.

Ubatan lain yang diberikan adalah Acylovir yang digunakan untuk melawan jangkitan herpes (penyebab penularan penyakit ini.) dan ubat tahan sakit, aspirin, acetaminophen dan ibuprofen sentiasa diambil untuk mengurangkan ketidakselesaan.

Alternatif Semulajadi Untuk Bantu Atasi Bell’s Palsy

Banyak pengalaman yang saya dapat dari rakan-rakan mengatakan yang vivix dapat membantu atasi masalah bell’s palsy.

Vivix adalah Vitamin yang sangat tinggi Anti Oksidan.

Kandungan ramuan semulajadi Vivix Shaklee seperti Anggur Muscadine, Purple Carrot, European Eldeberry, Polygonum Cusspidatum menjadikannya istimewa yang banyak membantu masalah-masalah kronik yang dihadapi oleh orang ramai. Namun kuasa Allah juga adalah penentu.

Vivix Shaklee adalah vitamin yang mampu membaiki sehingga ke DNA manusia. Ia juga membantu menyingkir sel mati dan membantu memperbaharui sel-sel badan.

InshaAllah membantu menyelesaikan masalah otot Saraf Bell’s Palsy dengan izin Allah.

Kalau nak tau, vivix ni juga mempunyai sifat anti radang yang tinggi.

Sebab tu ia sangat bagus untuk membantu melegakan arthritis atau sakit sendi. Vivix juga mengandungi Ellagic Acid iaitu sejenis bahan antikanser dan antiradang.

Manakala polifenol dalam Vivix telah terbukti secara saintifik mampu mengurangkan AGE yang mana memberi impak kepada penyakit yang kronik.

Testimonial Pesakit Bell’s Palsy :

 

bells palsy sembuh!

bells palsy sembuh1

bells palsy sembuh

cara rawat bells palsy

 

petua bells palsy

 

petua bells palsy1

 

Ikhtiar, Yakin, Doa Dan Tawakkal

Saya faham perasaan anda yang pernah mengalami penyakit ini.. dengan seribu rasa down, rendah diri, depressed dan rasa macam taknak jumpa orang langsung,kan?

Tapi percayalah, berserah saja tidak akan mengubah apa-apa. Anda boleh buat pilihan yang lebih baik untuk diri dan kesihatan anda.

Berapa Nilai Pelaburan Anda?

Harga untuk pelaburan kesihatan anda ini hanya bernilai RM 475, namun anda boleh dapatkannya dengan harga yang jauh lebih jimat sekiranya mengambil SET TWINPACK (2BOTOL) dan layak menerima beberapa keistimewaan :

  • Keahlian percuma
  • Bonus cash bulan depan
  • Penghantaran percuma seluruh Malaysia

Hubungi Zulaikha di talian 018-3164133 sekiranya perlukan bantuan untuk dapatkan suplemen ini, saya akan berikan konsultasi eksklusif dan cara pengambilan yang betul supaya kesannya akan anda rasai.

Tiada apa dapat membeli sebuah kesihatan yang tak ternilai harganya. Semoga Allah memberikan kesembuhan atas ikhtiar anda ini. Aameen.

 

beli-sekarang-juga

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge