Kenapa Zaman Sekarang Ramai Orang Muda Kena Kanser?

kanser di usia muda

Assalamualaikum

Kenapa Zaman Sekarang Ramai Orang Muda Kena Kanser?

Kenapa zaman sekarang orang muda-muda pun dah kena sakit jantung dan kanser?

Penyakit-penyakit generatif (dengan kata mudah penyakit yang patutnya berlaku disebabkan badan dah tua) banyak menyerang orang muda.

Dengan kata lain, usia je muda tapi sebenarnya sel-sel badan dah tua????

Bagaimana Berlaku Oxidate Stress

Badan kita ni menghasilkan radikal bebas dan reactive metabolite daripada aktiviti sel, metabolisma dan sebagainya. Tapi badan kita ada mekanisma antioksidan sendiri untuk buang benda–benda tu.
Tapiiiiii…

Bila zaman dah banyak sangat pencemaran, makan pun merapu, life pun makin takde… Penghasilan radikal bebas dan reactive metabolite tu jadi semakin menjadi-jadi…. Tapi alat perlindungan tadi tu tak cukup! Maka terjadilah oxidative stress.

Bila berlaku kejadian macam ni, radikal bebas yang jahat itu mula mencuri elektron daripada sel-sel yang sihat. Bila elektron dah kena curi, ia umpama orang tebuk badan kita dan ambik darah atau organ dalaman kita… Lama-lama kita akan mati kan….

Begitulah yang terjadi pada sel-sel kita.

Sel kita sepatutnya mati secara semulajadi, kita panggil dia mati mulia. Bila sel kita mati mulia, dia tak tinggalkan apa-apa kesan buruk kepada sel-sel lain. Malah ia memberi ruang kepada sel baru untuk tumbuh.

Tapi bila mati kena ‘bunuh’ akibat perbuatan khianat radikal bebas, ia tidak diuruskan dengan baik, pendek kata mayatnya dibiarkan tanpa pengurusan.

Cuba bayangkan kalau ada benda mati (kucing ke ayam ke) kita biar je tak tanam… paling-paling busuk dan berulat kan.

Akibat daripada perbuatan khianat inilah terjadinya macam-macam penyakit kronik yang jadi pembunuh nombor satu sekarang ni!

Silent Killer

Benda ni berlaku senyap-senyap dan kita tak sedar pun.

Namun begitu since kita dah tahu dan tak boleh lari dah dari segala macam enviromental factor yang menjadi punca kepada oxidative stress ni, dah jadi tanggungjawab kita untuk bagi perlindungan lebih kepada sel-sel badan kita.

Jangan beri ruang kepada pembunuh!!!

Bukan sebarang produk yang boleh control apa yang berlaku secara biologi dalam badan kita. So kat sinilah peranan Vivix yang dah melalui berpuluh tahun kajian oleh saintis terkemuka dunia.

Sebab tu penting kita tahu kenapa kita perlu sangat-sangat start amalkan vivix even kita rasa badan kita ni OK je.

Sebab Vivix ni dihasilkan khusus untuk 4 mekanisme utama :

  • Pembaikan Sel
  • Perlindungan Sel
  • Tenaga Sel
  • Prestasi Sel

Sel hidup, mesti ada oksigen dan tenaga, tapi kalau takde tenaga? takde oksigen? Sel mati.

Macam kita kalau kurang oksigen kita semput, kalau sel kurang oksigen boleh jadi sel berasid dan enzim tertentu akan dilepaskan. Sudahnya DNA yang rosak.

Sel mesti mampu untuk repair kerosakan DNAnya supaya sel yang rosak tu patutnya boleh mati bukan duplicate jadi sel rosak yang lain. Jadi dah faham kenapa kena ambil Vivix hari-hari start from now?

punca ketumbuhan dan kanser

Dont Skip Your Vivix By Today♥

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge