Kanser Limfoma : Menyerang Tanpa Kenal Usia

rawtaan kanser limfoma

Assalamualaikum

Semalam terbaca satu berita yang lalu di newsfeed facebook tentang kisah anak Bazli UNIC yang baru didiagnos menghidapi penyakit kanser limfoma. Allah, bukan kepalang terkejut bila baca berita tersebut. Bayangkan anak kecil berusia 4 tahun terpaksa bertarung dengan kanser =(

Kanser Limfoma, Jangan Pandang Remeh

Jangan pandang remeh jika ada di antara anda mengalami gejala-gejala seperti berpeluh pada waktu malam, demam, berat badan turun mendadak, kurang selera makan dan letih.

Semua simptom tersebut adalah kemungkinan tanda-tanda kanser darah Limfoma Hodgkin (HL), yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan anda harus perlu berjaga-jaga kerana sehingga kini banyak kes limfoma masih tidak dapat dijelaskan puncanya.

Apa Itu Kanser Limfoma

Separuh daripada kejadian kanser darah adalah kanser limfoma atau kanser limfa. Limfa adalah sistem berangkai yang terdiri daripada nod limfa di leher, bawah ketiak, celah peha, dada dan perut, sistem limfa bertindak mengeluarkan cecair berlebihan dari badan dan juga membina sistem imun badan.

Sel darah putih yang abnormal (sel kanser) akan membelah dan berkumpul dalam nod limfa, lama kelamaan kumpulan sel kanser ini akan menganggu sistem pertahanan tubuh.

Bagaimana Kanser Limfoma Terbentuk

Kanser limfoma bermula daripada sel darah putih yang dipanggil lymphocytes. Lymphocytes adalah faktor penting kepada sistem pertahanan badan.

Ia bergerak dan mengalir dalam jaringan sistem limfa yang tersendiri dari satu bahagian nod limfa ke nod yang lain. Lymphocytes mampu bergerak ke dalam sistem peredaran darah dan tisu sel badan untuk bertindak balas dengan serangan bakteria dan virus.

Kanser limfoma (lymphoma) terbentuk apabila sel Lymphocytes membiak dan membahagi dalam kadar yang tidak terkawal sehingga membesar dan membentuk tumor.

Tumor ini akan membesar dan menjejaskan tisu dan organ badan yang masih sihat.

Golongan Yang Berisiko Mengidap Kanser Limfoma

 1. Warga tua
 2. Lelaki
 3. Mengahadapi masalah auto-imun
 4. Pengidap HIV/AIDS
 5. Banyak memakan daging merah dan lemak
 6. Selalu terdedah kepada bahan kimia

8  Tanda Tanda Kanser Limfoma

 1. Nod limfa membengkak pada bawah ketiak, leher, atau celah paha.
 2. Demam
 3. Badan menjadi lemah dan keletihan
 4. Hilang berat badan
 5. Sentiasa berpeluh
 6. Sukar benafas dan sering sakit dada
 7. Gatal gatal pada kulit
 8. Ruam kulit

Ujian Untuk Mngesan Kanser Limfoma

 • Ujian kimia darah seperti  aras protein, ujian fungsi hati, ujian fungsi buah pinggang, dan paras asid urik
 • Biopsi tulang sum-sum (untuk sesetengah kes)
 • Imbasan CT keatas dada, abdomen dan pelvis
 • ‘Complete Blood Count’ (CBC) untuk periksa anemia dan kira jumlah darah putih.
 • Imbasan PET

Antara Rawatan Yang Diberikan Kepada Pesakit Kanser Limfoma Akan Mengikut :

 • Jenis Kanser Hodgkin Lymphoma
 • Kanser tahap berapa (sejauh mana sakit telah merebak)
 • Saiz tumor melebihi 10 cm (lebar)
 • Usia pesakit dan pelbagai isu perubatan
 • Faktor lain seperti usia, demam, berpeluh diwaktu malam dan sebagainya.
Pesakit akan dirawat menggunakan kemoterapi atau terapi radiasi, Biasanya doktor akan memaklumkan berkenaan rawatan dengan lebih spesifik.

Ada Pilihan Lain Selain Kimoterapi Dan Radiasi?

Apa pilihan lain yang kita ada?
Dan mengapa ada sesetengah orang memilih untuk mencari rawatan alternatif daripada menerima kimoterapi?
Ini kerana melakukan rawatan kimo atau radiasi akan mengakibatkan pelbagai kesan sampingan yang tidak diingini oleh pesakit.

Bagaimana Vivix Berperanan Dalam Masalah Kanser Limfoma?

Vivix membantu merawat kanser dengan membetulkan DNA sel yang rosak supaya signal sel dapat diproses dengan betul. Ini akan menyebabkan sel-sel kanser yang rosak ini ‘membunuh diri’ melalui proses apoptosis.

Apabila semakin lama menggunakan Vivix, sel-sel kanser akan semakin berkurangan dan akhirnya hilang. Anda boleh teruskan dengan Vivix walaupun anda sudah bebas kanser kerana khasiat Vivix sangatlah banyak.

Tabahnya Puan ini menghadapi dan membantu anaknya yang merupakan pesakit kanser Limfoma atau Kanser lymphoma.

Salah satu daripada kandungan utama dalam Vivix adalah resveratrol yang telah terbukti dalam banyak kajian saintifik boleh membantu mencegah dan merawat kanser.

Antara kajian saintifik yang membuktikan keberkesanan resveratrol melawan kanser :

Kajian dalam Annals of The New York Academy of Sciences pada tahun 2011 melaporkan beberapa kajian awal menunjukkan resveratrol mempunyai kesan anti kanser.

Kajian yang diterbitkan oleh FACEB jurnal pada October 2011 menunjukkan resveratrol berjaya menghalang sel kanser payu dara daripada membesar.

Kajian yang dibuat oleh University of Nebraska pada tahun 2008 mendapati resveratrol berjaya menghalang estrogen daripada bertindak balas dengan DNA dan menyebabkan kanser payu dara.

Kajian yang dibuat oleh University of Florida pada tahun 2011 menunjukkan resveratrol mempunyai sifat anti-carcinogenic yang boleh menghalang sel normal menjadi sel kanser.

Kajian yang dibuat oleh University of Kansas pada tahun 2012 menunjukkan resveratrol boleh membantu menghalang kanser prostat daripada membesar.

Perlu diingatkan VIVIX bukan ubat tetapi vitamin. Ini bermakna makan VIVIX bukan bermakna anda tidak perlu buat kimo.
Berhenti melakukan kimo atau tidak bergantung kepada pemeriksaan Doktor Pakar. VIVIX adalah vitamin yang bantu kuatkan sel sel sihat supaya boleh lawan sendiri sel sel kanser. Vitamin adalah makanan tambahanan yang support supaya badan kita sendiri boleh melawan penyakit.
rawatan kanser limfoma

 

“Tengok bengkak kelenjar dibahagian bawah leher dah surut, macam biasa.. Dia seminggu lebih tak lalu makan, ok jugak masuk hospital sekurang-kurangnya tadi doktor masukkan 4 botol darah masukkan air. Dapat bantu..harap lepasni dapat balik dan sihat. Isteri dia Mas cakap dulu bagi 1 sudu besar vivix, tadi dah perasan bagi banyak2 biar cepat kecut.”

Berapakah Nilai Sebotol Vivix?

Nilai sebotol Vivix pastinya jauh lebih murah dari nilai sebuah kesihatan yang kita inginkan. Pelaburan yang amat berbaloi, hanya RM 475 untuk sebotol Vivix dan RM 805.60 untuk 2 botol. Anda turut akan menerima beberapa keistimewaan :
 • Keahlian percuma
 • Penghantaran percuma
 • Bonus cash pada bulan hadapan
 • Konsultasi percuma dan eksklusif berpanjangan

Sekiranya anda memerlukan konsult khas dan eksklusif daripada saya, dan ingin mendapatkan nilai kesihatan yang lebih baik, boleh terus whatsapp Zulaikha di talian 018-3164133 atau boleh sahaja terus membuat pembelian dengan klik gambar dibawah.

 

beli-sekarang

Melaburlah demi kesihatan anda kerana ia tiada galang gantinya.

Zulaikha Ali

018-3164133

ummuayyash87@gmail.com

Disclaimer : Produk Shaklee tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah penyakit.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge