Pengalaman : Rahsia Bacaan Kencing Manis Mak Turun Dari 16 Ke 5.8 Dalam Masa 3 Bulan

cara-atasi-kencing-manis

Anak yang baik memang tak sanggup lihat mak ayah menanggung kesakitan, kerana jasad itulah yang dulunya bekerja keras membanting tulang berkorban apa sahaja memberikan yang terbaik demi keperluan si anak.

Hari ini, bila melihat wajah sayu mak selepas didiagnos kencing manis, tak tertahan rasanya. Sebetulnya mahu mak sentiasa sihat dan ceria mendepani hari-hari emas mak. Fokus pada ibadah dan minat emak di waktu senggang.

Mari ikuti kisah dan pengalaman seorang ibu dapat mengatasi masalah kencing manis beliau dan tidak perlukan lagi ubatan dan pantauan doktor.

cara-atasi-kencing-manis

 

Balik dari klinik mak kelihatan gusar

Aku cuba tanya

“doktor cakap apa mak?”

“Mak ada kencing manis bacaan 16”

Tak pernah mak ada kencing manis, tampak risau melanda air mukanya

Mulai saat itu mak mula pantang air manis makanan bergula dan mulai risau jika takut berdarah

Hari pertama mak makan ubat kencing manis mak cakap sakit dada

Lepas tu mak cakap tak selesa badan kulit jadi kering dan naik ruam kena kerap minum air banyak sangat katanya

Last-last cadangkan pada mak

“Mak start baliklah minum vivix, mak jangan duk selang dah”

Dulu mak minum vivix sebab masalah lutut yang sukarkan mak solat berdiri

Lepas dah ok, alhamdulillah mak solat macam biasa dan mak kurangkan pengambilan vivix kalau rasa sakit baru mak minum

Tapi sekarang saya mintak mak jangan skip dari minum vivix setiap hari

Hari ni alhamdulillah setelah hampir 3 bulan bacaan dah makin normal 5.8

Bacaan dulu

16 
15 
5.5 
7.8 
Dan sekarang sekitar 5.8 ke 7 sahaja

Hari ni mak cakap “boleh dah kot no nak makan roti canai ni”

Hahahha kami sambung gelak bersama-sama

 

Cara Membaca Bacaan Kencing Manis

Bacaan Kencing Manis dilakukan melalui pemeriksaan glukos atau gula di dalam darah dengan menggunakan mesin glukometer.

Menurut perkongsian Dr Zubaidi dari entry beliau, ada beberapa jenis pemeriksaan glukos yang boleh diambil, iaitu :

  1. Fasting blood sugar (FBS) : Bacaan diambil ketika berpuasa sekurang-kurangnya 8 jam
  2. 2-hr postprandial blood sugar (2HPP) : Pemeriksaan 2 jam selepas makan (Untuk menguji keberkesanan pankreas mengeluarkan insulin untuk mengawal gula dalam darah)
  3. Random Blood Sugar (RBS) : Pemeriksaan gula tanpa perlu berpuasa. Namun ini bukan ujian pengesahan mendapat diabetes.
  4. Oral Glucose Tolerence Test (OGTT) : Pesakit perlu minum air gula dan bacaan diambil sebelum dan selepas minum air gula.

Bacaan Gula di dalam Darah untuk Diabetes :

Bacaan ini adalah untuk Fasting Blood Sugar : (Bacaan/Penunjuk) :

  • 70-99 mg/dL (3.9-5mmol/L) : Normal
  • 100-125 mg/dL (5.6-6.9 mmol/L) : Berisiko mendapat diabetes
  • 126 mg/dL (7mml/L) ke atas : Diabetes

*****************

Alhamdulillah, Ibu kepada Tuan Munzir berjaya bebaskan diri dari penyakit kronik ini. Diabetes, antara penyakit tertinggi di Malaysia dan berupaya mengundang pelbagai komplikasi lain kepada kesihatan diri.

Inilah cara bagaimana Vivix Shaklee dapat membantu penghidap diabetes atasi masalah kencing manis dan nikmati hidup yang lebih ceria dan bahagia.

Semoga bermanfaat untuk anda.

BAGAIMANA NAK DAPATKAN VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi Puan Zulaikha ditalian 018-3164133 untuk mendapatkan konsultasi tentang tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Muar dan Tangkak, saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Muar dan Tangkak.

beli-sekarang-juga

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge